Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 2 sierpnia 2017

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczakiem przepis
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Dzień dobry,

Mam dla Was totalny klasyk, który część z Was zapewne uwielbia, a część na samą myśl o nim dostaje gęsiej skórki. Mowa o potrawce z kurczakiem i groszkiem. Rzadko, bo rzadko, ale zdarza mi się gotować to danie, szczególnie wtedy, gdy zostanie mi mięso z rosołu.

Czego nie znajdziecie w mojej potrawce z kurczaka? Przede wszystkim mąki i rozgotowanych warzyw. Bazę do mojego sosu stanowi gęsta kwaśna śmietana, którą rozrzedzam delikatnie bulionem lub po prostu wodą. Potrawkę tę często wzbogacam o dodatek chrzanu, czasem także drobno posiekanego koperku. Wszystko zależy od tego, co mam aktualnie w lodówce.

Z czym podawać potrawkę z kurczaka? Takie potrawki dobrze komponują się z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. 

Kurczak marchewka potrawka

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka (waga po ugotowaniu), bez skóry i kości
  • 1 marchewka
  • garść mrożonego groszku
  • 200 g kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
  • 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • klarowane masło do smażenia
  • do podania: ugotowane ziemniaki, kasza lub ryż

Jak zrobić potrawkę z kurczaka i marchewki?

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę, przesmażamy. Wlewamy kilka łyżek wody (3-4 łyżki), przykrywamy patelnię i gotujemy przez około 7-10 minut lub dłużej, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy śmietanę, dodajemy groszek, mięso, chrzan (jeśli używamy). Gotujemy przez około 3-4 minuty, aż groszek się rozmrozi a mięso podgrzeje. Potrawkę z kurczaka doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli potrawka będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy ją kilkoma łyżkami wody lub bulionu, jeśli takowy posiadamy. Jeśli dodajecie do potrawki chrzan, to polecam dorzucić do sosu także troszkę posiekanego koperku.

Potrawka z kurczaka i marchewki najlepiej smakuje z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, ryżu lub kaszy, np. jęczmiennej lub owsianej. 

Jak zrobić potrawkę z kurczaka i groszku
Potrawka z kurczaka z marchewką 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

28 komentarzy:

  1. Pyszności, jako dziecko nie lubiłam połączenia groszku z marchewką, teraz je uwielbiam. Świetna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie przepadałam. A już marchewka na ciepło z groszkiem była jedną z gorszych potraw, która lądowała na talerzu.

      Usuń
    2. Bo kombinacja marchewkowo groszkowa jest tylko dla wyrafinowanych doroslych kubkow smakowych :) Ja lubie tez z ryba zamiast kury szczegolnie jesli w bialej zawiesinie topie rowniez koperek, albo po prostu z gotowanym jajem.

      Usuń
  2. Lubie takie proste, smaczne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie :) Muszę kiedyś ten przepis wypróbować, bo uwielbiam kurczaka, właściwie jem tylko jego i ryby i czasem indyka ;D
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna potrawka :) Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak nie lubię połączenia groszku z marchewką, tak Twoją propozycję jem oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka pyszna!
    No, no - to naprawdę fajne danie.
    Apetycznie w dodatku!
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła. Mniam, wypróbuję z pewnością.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspomnienie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam, dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kojarzy mi się z przedszkolnymi potrawkami :) Bardzo takie lubiłam, choć były łagodne w smaku. Mam pytanie odnośnie śmietany - jakiej marki i z jaką zawartością tłuszczu polecasz? Lubię takie kontrastowe, kwaśne sosy śmietanowe i szukam czegoś dobrego :) Piątnica 12% daje radę całkiem fajnie, 18% Krasnystaw także, ale może masz coś lepszego w zanadrzu, hm? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą śmietaną mam zazwyczaj problem. Albo ma paskudny skład, albo pakują ją do kubeczka z polistyrenu, albo sama śmietana smakuje kiepsko. Dlatego staram się robić sama śmietanę. Wychodzi bardzo fajna pod względem smakowym i dobrze się przechowuje.

      Usuń
  11. uwielbiam <3 jak za dzieciaka no <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie dania, choć obecnie rzadko jem sosy na bazie śmietany ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama lubi takie potrawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marchewka z groszkiem to smaki z dzieciństwa, ciekawa jestem jak się sprawdzą w potrawce :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam potrawki na śmietanie mhm pycha.

    OdpowiedzUsuń
  16. dla mnie to smak dzieciństwa- uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu :) zdjęcia piękne jak zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne danie :) Szczególnie zawsze lubiłyśmy dania z białymi sosami :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo proste i szybkie danie. Idealne w moim stylu życia :D Za dzieciaka nie lubiłam takich połączeń warzywnych, teraz to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP